Bardzo proszę o pomoc
Ksss: Wytłumaczy mi ktoś jak najdokładniej o co chodzi?
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x)=2(3cos2x+1)2−12(3cos2x+1)+16
to byłem w stanie zrobić
niech 3cos2x+1=t
wtedy f(t)=2t2−12t+16
f(t)=t2−6t+8
f(t)=(t−2)(t−4)
24 lis 13:35
Basia:
a nie lepiej tak:
f(x) = 2(9cos
4x+6cos
2x+1)−36cos
2x−12+16 =
18cos
4x−24cos
2x+6
t=cos
2x ⇒ t∊<0;1>
f(t) = 18t
2−24t+6
a=18>0
funkcja f(t) osiąga wartość najmniejszą dla
| | −b | | 24 | | 12 | | 2 | |
tw= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2*18 | | 18 | | 3 | |
| | 4 | | 2 | |
yw=f(tw) = 18* |
| −24* |
| +6 = 8−16+6 = −2 |
| | 9 | | 3 | |
wartość największa to f(0) lub f(1)
f(0)=6
f(1)=18−24+6=0
odp. wartość najmniejsza = −2
wartość największa = 6
24 lis 15:51
Ksss: 
dzieki Basiu
24 lis 17:06