pomożcie.
mieszko: Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równy 16, a przekątna trapezu ma długość
5. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez i promienia okręgu opisanego na nim.
24 lis 18:25
Bogdan:

Dobry wieczór.
a = |AB|, b = |CD|, c = |BC| = |AD| = x + y
4x + 4y = 16 ⇒ x + y = 4 ⇒ c = 4
Trapez jest opisany na okręgu o promieniu r > 0 ⇒ r
2 = xy oraz a + b = 2c ⇒ a + b = 8
Z tw. Pitagorasa w ΔAEC: h =
√52 − 42 = 3
Z tw. Pitagorasa w ΔEBC: |EB| =
√42 − 32 =
√7
a = |AE| + |EB| = 4 +
√7 oraz b = 8 − a = 4 −
√7
| b | | 4 − √7 | | a | | 4 + √7 | |
x = |
| = |
| oraz y = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 4 − √7 | | 4 + √7 | | 9 | | 3 | |
r2 = |
| * |
| = |
| ⇒ r = |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Okrąg o promieniu R jest opisany na trapezie ABCD i jednocześnie na trójkącie ABC.
| 1 | | 3 | |
Pole ΔABC PΔ = |
| (4 + √7)*3 = |
| (4 + √7) |
| 2 | | 2 | |
| a*c*5 | | (4 + √7)*4*5 | | 10 | |
R = |
| = |
| = |
| |
| 4PΔ | | | | 3 | |
24 lis 19:15
Eta:
Po 6−ciu latach

podam takie rozwiązanie tego zadania( wykorzystując rys.
Bogdana
|AB|=a , |DC|=b , |AD|=|BC|=c , |AC|=5 , h=2r , L=16
Z warunku wpisania okręgu w trapez:
| a+b | |
a+b=2c z treści zadania 2(a+b)=16 ⇒ |
| =4 to c=4 |
| 2 | |
| 3 | |
z tw. Pitagorasa w ΔAEC ; h= √25−16= 3 ⇒ r= |
| |
| 2 | |
Okrąg o promieniu R opisany na trapezie jest jednocześnie opisany na Δ ABC
|∡EAC|=|∡BC|=α
z tw. sinusów w ΔABC :
| c | | 5 | | 10 | |
2R= |
| ⇒ 2R=4* |
| ⇒ R= |
| |
| sinα | | 3 | | 3 | |
27 cze 01:31