Pomoc do wcześniejszego zadania
Smerfik: Godzio mógłbyś mi wytłumaczyć jak zrobiłeś 2 zadanie forum/27612.html tak najlepiej krok po
kroku jakich wzorów uzyłeś i skąd sie to wszystko wzieło? Bo myślałam że sama do tego dojde
ale to nie takie proste

Byłabym bardzo wdzieczna
Godzio:

wiemy że wysokość w trójkącie równobocznym to :
wiemy też że wysokości (symetralne dwusieczne środkowe wszystko to to samo w tr równ.)
przecinają się w stosunku 2 : 1 (ale tylko w równobocznym)
więc
skoro juz obliczymy po podstawieniu ile wynosi R i r liczymy pola obu okręgów
R=2
√3
r=
√3
Wzró na pole napewno znasz więc odrazu podstawiam
P
O=π * 12 =12π
P
o=π * 3 =3π
żeby obliczyć tylko pieścień musimy od okręgu opisanego odjąć pole okręgu wpisanego więc:
P
O−P
o=12π−3π=
9π