oblicz bez tablic przybliżonych wartości
Danek: Oblicz, nie korzystając tablic przybliżonych wartości trygonometrycznych, cos 75 stopni i tg
105 stopni.
Pomóżcie mi jak to po kolei zrobić... ewentualnie naprowadźcie...
z góry dzięki
24 lis 20:23
Godzio:
| | √3 | | √2 | | 1 | | √2 | |
cos75=cos(30+45) = cos30*cos45−sin30*sin45= |
| * |
| − |
| * |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
tg(60+45):
| | tgα+tgβ | |
tg(α+β) = |
|
|
| | 1−tgα*tgβ | |
spróbuj sam
24 lis 20:27
Bogdan:
cos75o = cos(45o + 30o) = ...
tg105o = tg(60o + 45o) = ...
24 lis 20:27
Danek: wielkie dzięki panowie
24 lis 21:06
Danek: aha, i z tg wyszło: −2−√3
24 lis 21:10
Onnar: jop
13 kwi 10:22
ala: tg230stopni
12 wrz 18:12
r: dzięki dzięki
10 lut 13:53