Ciąg - wyznaczyć x.
Ewa: x+2x2+3x3+4x4+......=2
Wyznaczyć x
24 lis 11:00
AS:
x + 2*x
2 + 3*x
3 + 4*x
4 +..... .= 2 | *(−x)
−x
2 − 2*x
3 − 3*x
4 − ... = −2*x stronami dodaję
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x + x
2 + x
3 + x
4 + ... = 2 − 2*x
| | a1 | |
Zakładam,że |x| < 1 i x = 0,obliczam sumę stosując wzór S = |
| |
| | 1 − q | |
| | x | |
a1 = x , q = x , S = |
| = 2 − 2*x |
| | 1 − x | |
x = (1 − x)*(2 − 2*x) ⇒ 2*x
2 − 5*x + 2 = 0
Po rozwiązaniu: x = 1/2 lub x = 2
Biorąc pod uwagę założenie,jedynym rozwiązaniem jest x = 1/2
24 lis 13:02
Nikka: dlaczego x = 0 ? przecież wtedy q=0 , S =0 , nie rozumiem...
24 lis 13:06
Nikka: chyba x ≠ 0, o to chodziło?
24 lis 13:24
AS: Oczywiście,że x ≠ 0. Ach ten pośpiech.
24 lis 15:37
Ewa: dzięki, kompletnie nie miałam pojęcia jak się za to zabrać, dziękuję
24 lis 20:29