jak rozwiazac takie zadanie?
matthew: Dwoch rowerzystów wyruszyło jednocześnie z Krakowa do Katowic. Średnia prędkość pierwszego z
nich wynosiła 20km/h a drugiego 16km/h Po przejechaniu 8km pierwszy wrocił do Krakowa,
ponieważ zapomniał wyłączyć żelazko. Pozostał tam 12 minut po czym wyruszył do Katowic.
Obydwaj rowerzyści przybyli rownocześnie do Katowic. Oblicz odległość z Krakowa do Katowic.
24 lis 18:50
BiebrzaFun : s=16t
s+16=20t−4
s−16t=0/−1
s−20t=−20
−4t=−20
t=5
s=80
odp .80km
24 lis 19:20
matthew: Kurczę bardzo na skróty to zadanie jest zrobione... nie za bardzo rozumiem....
Dzięki za poświęcony czas
24 lis 21:19
matthew: NIe wiem, co z czego wynika...
24 lis 21:36
Eta:
12 min. = 15 godz.
jak się wrócił to przebył dwie drogi po 8km raz w jedną 8 km i z powrotem też
8km
stąd masz :
s + 16 i opoźnienie w czasie t − 15
zatem z pierwszego równania;
s = 16*t
z drugiego: 20( t −15)= s +16 => 20t −4 = s +16
więc podstawiajac za s = 16 t do drugiego równania otrzymasz:
20t −4 = 16t +16 => 4t = 20 => t= 5
to s = 16*t= 16*5 = 80 km
24 lis 21:44
matthew: Super

teraz już wszystko rozumiem juhuuu

Bardzo dziękuję za wytłumaczenie

Na początku przyznam się, że nie rozumiałem nawet tego co napisałaś/eś. Musiałem na spokojnie
przeanalizować w zeszycie zadanie jeszcze raz. Ale nie ma siły, nie wpadł bym sam na to, żeby
12 minut zamienić na ułamek i jeszcze odjąć to od czasu całkowitego, a także na to aby dodać
do drogi dodatkowe 16km. Zadania z treścią są jak opowiadania tyle, że matematyczne

jak bede tak dobry jak wy, to sam tu przyjde i pomogę, myślę, że tylko w taki sposob mogę się
odwdzięczyć.

dzięki jeszcze raz!
24 lis 22:13
Eta:
24 lis 22:16