Proszę o pomoc
Mattaii: Dla jakich wartości parametru p równanie x2+(2−3p)x+2p2−5p−3
dałem założenia:
Δ≥0
x1*x2>0
x1 + x2>0
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, gdyż popełniam jakiś bład i mi nie wychodzi
24 lis 19:22
BiebrzaFun : dokończ treść
24 lis 19:24
Mattaii: ma dwa dodatnie pierwiastki
24 lis 19:27
BiebrzaFun : Δ>0
x1*x2>0
x1 + x2>0
(2−3p)2−4(2p2−5p−3)>0
2p2−5p−3 >0
−2+3p>0
część wspólna rozw. tych nie−ści będzie odp.
24 lis 19:35
Mattaii: Dziękuje bardzo i mam jeszcze jedno pytanie...
dlaczego −2+3p>0 są odwrócone znaki?
24 lis 19:42
Matematyk: Hm...
Tu nie trzeba wzorów Viete a, wszystko ładnie wychodzi

Δ=p
2−8p+16>0
I z tego wychodzi, że delta z tego to zero, wynik to 4.
Więc dla p>4 ma 2 rozwiązania
Jeszcze x
1>0
x
2>0 ( delta to...(p−4)
2−ułatwia sprawę)
1+p>0
−3+2p>0
Ma dwa rozwiązania dla p>4, a są dodatnia dla p>1,5, czyli zawsze(bierzemy górną granicę).
24 lis 19:46
Matematyk: Bardzo przepraszam, błąd w obliczeniu−pierwiastek z delty to p+4.(będzie +8p).
Wyniku to nie zmieni, ale trzeba poprawić podstawienia.
24 lis 19:55
BiebrzaFun : dlaczego −2+3p>0 są odwrócone znaki?
24 lis 19:55
Mattaii: a mi wychodzi Δ=p2+8p+16
i wtedy x0 jest mniejsze od zera
24 lis 19:57
BiebrzaFun : odp.p>4
24 lis 20:01
Matematyk: Napisałem, głupi błąd w obliczeniach

Szukaj najprostszych rozwiązań, chyba, że musisz inaczej.
24 lis 20:03
BiebrzaFun : odp.p>4 jest błędna
Δ=p2+8p+16>0 to poprawnie
ΔΔ=64−64=0
p0=−4
p>−4
24 lis 20:04
Mattaii: dziękuję bardzo
24 lis 20:06
BiebrzaFun : 2p2−5p−3 >0
Δ=49
p1=−1/2
p2=3
p∊(−∞,−1/2)U(3;∞)
−2+3p>0 ⇒p>2/3
odp do zad. p>3
24 lis 20:07
Matematyk: No tak.

Jeszcze to do poprawienia po tej zamianie

Ale ogólnie nie potrzebne były wzory
Vietea, bo ze zwykłego wstawiania do do pierwiastków wychodzi p>3.
24 lis 20:23