pole równoległoboku i rombu
Oluniaa: Hej nie rozumię zadania pomożecie mi ? Proszę !

a.) Romb o polu 24cm2 ma bok o długości 6czm. Jaką wysokość ma ten romb.?
b.) Boki równoległoboku o polu 60 cm 2 mają długość 15 cm i 5 cm. Podaj długość obu wysokości
tego równoległoboku
24 lis 18:46
24 lis 18:47
bob: a) Pole rombu określa się wzorem: P=a*h
Należy więc tylko podstawić liczby do wzoru, a więc: 24=6h⇒h=4
b) P=60cm2
a=15
b=5
Tak samo jak w przypadku ''a'', podstawiamy liczby do wzoru:
P=a*h1
60=15h1⇒h1=4
P=b*h2
60=5h2⇒h2=12
24 lis 18:56
Oluniaa: Dziękuję
24 lis 19:09