matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
regry
Ant:
Przez punkt M leżący na boku AC trójkąta ABC poprowadzono prostą równoległa do boku AB, która podzieliła ten trójkąt na dwa wielokąty o równych polach. W jakim stosunku punkt M dzieli odcinek AC?
24 lis 19:21
Bogdan:
P
1
= P
ABC
, P
2
= P
MNC
, P
3
= P
ABNM
= P
1
− P
2
i P
3
= P
2
P
1
|AC|
P
2
= P
1
− P
2
⇒ 2P
2
= P
1
⇒
= 2 ⇒
= ... ⇒
P
2
|MC|
|AM| + |MC|
|AM|
⇒
= ... ⇒
= ....
|MC|
|MC|
24 lis 19:50