prawdopodobieństwo
marektg: Partia towaru składa się ze 100 elementów, wśród których są 2 wadliwe. Poddajemy partię
kontroli. Partię przyjmujemy jeżeli wśród 50 kontrolowanych elementów jest najwyżej 1 wadliwy.
Oblicz prawdopodobieństwo przyjęcia partii.
24 lis 19:55
Basia:
Wybierasz 50 spośród 100 elementów czyli
A − najwyżej jeden wadliwy ⇔ wszystkie dobre lub dokładnie jeden wadliwy
A' − dwa wadliwe ⇔ wybierasz 48 spośród 98 i 2 spośród 2
| 98! | | 50!*50! | |
| * |
| = |
| 48!*50! | | 100! | |
| 98!*50! | | 49*50 | | 49 | | 49 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 48!*100! | | 99*100 | | 99*2 | | 198 | |
| | 49 | | 149 | |
P(A) = 1−P(A') = 1− |
| = |
| |
| | 198 | | 198 | |
24 lis 23:32
marektg: wielkie dzięki
25 lis 19:15
navrink: skąd sie wzięło
= 49*50/99*100
29 paź 19:43
pola: 98!*50!/48!*100!=98!*48!*49*50/48!*98!*99*100=49*50/99*100
26 kwi 22:13