| 1 | ||
Korzystając z definicji granicy ciągu pokazać,że lim n→∞ | =0 | |
| √n |
| 1 | ||
| | −0|<ε | |
| √n |
| 1 | ||
| | |<ε | |
| √n |
| 1 | |
<ε | |
| √n |
| 1 | |
<√n | |
| ε |
| 1 | ||
ponieważ | i √n są dodatnie (>0) mogę tę nierówność podnieść obustronnie do kwadratu | |
| ε |
| 1 | ||
n> | ||
| ε2 |
| 1 | 1 | |||
⋀ε>0 ⋁N= | ⋀n>N | | −0|<ε | ||
| ε2 | √n |
| 1 | ||
limn→+∞ | = 0 | |
| √n |
| 2n2 | ||
Mam jeszcze pytanie do innego przykładu,ale to samo miałam zrobić: lim n→∞ | =2 | |
| n2+3 |