Nierownosci wykladnicze
Down: Proszę o pomoc w zadaniach

?licze na odpowiedz

1) 0,5x
2*2
2x+2≤1/64
2) (2/3)
x≥
√1,5 tu jest pierwiastek czwartego stopnia
3)2
2x+4−4
x≥15
24 lis 22:40
Basia: Pomagam
24 lis 23:04
Nikka: 3) 22x*24 − 22x ≥ 15
16*22x − 22x ≥ 15
15*22x ≥ 15 /:15
22x ≥ 1
22x ≥ 20
2x ≥ 0
x ≥ 0
24 lis 23:06
Basia:
ad.1
0,5 = 12 = 2−1
164 = 126=2−6
(2−1)x2*22x+2 ≤2−6
2−x2+2x+2≤2−6
−x2+2x+2≤−6
−x2+2x+8≤0
dokończ
ad.2
1,5=32 ≥ (23)−1
(23)x≥((23)−1)1/2
(23)x≥(23)−1/2
x≥−12
ad3.
22x+4−(22)x≥15
22x*24−22x≥15
22x(16−1)≥15 /:15
22x≥1=20
2x≥0
dokończ
24 lis 23:11
Down: Wielkie dzięki za pomoc
24 lis 23:15