równanie log
peper: log √x−2 + log √x+2 = log2
Z: x≥2
Możemy opuścić logarytmy ? jeśli tak to wychodzi sprzeczność x = 1,5
Nie mam odpowiedzi więc nie jestem pewien czy dobrze .
?
24 lis 19:50
Bogdan:
Założenia:
x − 2 > 0 i x + 2 > 0 ⇒ x > 2 (ale nie x ≥ 2).
| | 1 | | 1 | |
log(x − 2}1/2 + log(x + 2)1/2 = log2 ⇒ |
| log(x − 2) + |
| log(x + 2} = log2 |
| | 2 | | 2 | |
log(x − 2) + log(x + 2} = 2log2 ⇒ log(x
2 − 4) = log4 ⇒ ...
24 lis 20:14
Bogdan:
peper − czy wszystko jest jasne?
24 lis 20:31
peper: racja , mój błąd

rozumiem wszystko , dzięki
24 lis 20:36