funkcja kwadratowa
beatka:): dla jakich argumentów wartości funkcji y= 3x kwadrat +x +30 są mniejsze od wartosci funkcji
y=2xkwadrat − 9x−3 ?
24 lis 21:36
Nikka: w pierwszej funkcji na pewno jest + 30 ?
24 lis 21:55
beatka:): tak
25 lis 11:37
Nikka: 3x2 + x + 30 < 2x2 −9x − 3
x2 + 10x + 33 < 0
Δ = −32 < 0
Funkcja f(x) = x2 + 10 x + 33 dla dowolnego x ∊R przyjmuje tylko wartości dodatnie (a>0 i
Δ<0, czyli wykres leży nad osią OX) zatem mamy nierówność sprzeczną.
Nie ma takich argumentów x dla których pierwsza funkcja przyjmuje wartości mniejsze od wartości
drugiej funkcji.
25 lis 11:51
beatka:): dziekuje
25 lis 12:27