logarytmy ciąg
peper: | | 1 | |
Liczby |
| +log2 x3 , 1 + log2 x , log2 √x dla pewnego x są trzema kolejnymi |
| | 2 | |
wyrazami ciągu arytmetycznego, wyznacz x
prosze o wskazówki
24 lis 20:56
Eta:
a, b, c −−− tworzą ciag arytm to: 2b = a+c
wystarczy?
pamietaj o założeniach dla "x"
24 lis 21:00
peper: tzn do tego to sam doszedłem ale byłbym wdzieczny za pomoc do momentu opuszczenia logarytmów
24 lis 21:03
Eta:
Pisałeś ,że prosisz o wskazówki

to nic trudnego:
założ, x >0
2 +2logx =
12 + 3log
2x +
12log
2x
po redukcji otrzymasz:
−
32log
2x = −
32
log
2x = 1=> x = 2
odp:
x=2
24 lis 21:09
peper: ok dzięki dałem rade sam
24 lis 21:16
Eta:

...... ja też
24 lis 21:20