Problem
Wojtek: Udowodnij, że jeżeli środkowa trójkąta równa się połowie boku, do którego została poprowadzona,
to trójkąt jest prostokątny.
24 lis 22:01
Nikka:

x −środkowa trójkąta
a − bok trójkąta, na który opuszczono środkową
| | a | | a | |
Z treści zadania x = |
| , środkowa dzieli bok a na połowy czyli y = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Stąd wynika, że ΔACD i ΔBCD są równoramienne, a zatem
|∡CAD| = |∡ACD| = α
|∡BCD| = |∡CBD| = β
Suma kątów w trójkącie wynosi 180
o
|∡A| + |∡B| + |∡C| = 180
o
α + β + (α+β) = 180
o
2α + 2β = 180
o
α + β = 90
o czyli kąt przy wierzchołku C ΔABC ma miarę 90
o.
ΔABC jest prostokątny.
25 lis 08:02