indukcja matematyczna
mm4: Witam
MAm zadanie:
stosujac zasade indukcji matematycznej udowodnij ze dla kazdej liczby naturalnej n≥1 zachodzi
rownosc:
3+5+7+...+(2n+1)=n(n+2)
i robie tak:
1. n=1
3=3
3+5+7+...+(2k+1) = k(k+2)
2. 3+5+7+...+(2k+1) + (2(k+1)+2) = k(k+2) + 2k + 2 + 2 = k2 + 2k + 2k + 4 = k2 + 4k + 4 =
(k+2)2
moglby mi ktoś wytłumaczyc co robie źle żę mi nie wychodzi?
24 lis 16:12
Basia:
1.
zapis powinien być troszkę inny
dla n=1
L=2*1+1=3
P=1*(1+2)=3
L=P
2.
Z: 3+5+7+...+(2k+1) = k(k+2)
T: 3+5+7+....+(2k+1)+[2(k+1)+1 ] = (k+1)(k+1+2) = (k+1)(k+3)
dowód:
3+5+7+....+(2k+1)+[2(k+1)+1 ] =
k(k+2)+(2k+2+1) = k2+2k+2k+3 = k2+4k+3 = (k+1)(k+3)
c.b.d.o
błąd jest na czerwono
24 lis 16:19
Nikka: 1. spr. dla n =1
2. założenie , że wzór jest prawdziwy dla n = k
3. Dowodzimy prawdziwości wzoru dla n=k+1 i tu masz błąd...
w ostatnim nawiasie po lewej stronie powinno być (2(k+1) +
1) i lewa strona powinna być
równa (k+1)(k+3)
Dokładniej teza to : 3+5+7+...+(2k+1) + (2(k+1)+1) = (k+1)(k+3)
wykaż, że lewa równa się prawej − na pewno wyjdzie
24 lis 16:22
mm4: juz rozumiem

dzieki
24 lis 16:33