edek: Basia zerknij do mnie
MARKO: A=(-5,6>. B=<-3,10)- DANE Są ZBIORY
pqow: W kolekcji znaczkow Darka jest 80% znaczkow polskich. Znaczki nieosteplowane stanowia 75% wszystkich znaczkow, a znaczki polskie lub nieosteplowane to 90%. Jakie jest
Barcik: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o wysokości 6 i objętości 27 √3 . Oblicz tangens kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: ludzie kto mi pomoże w końcu z tą pochodną y=sinex
edek: monotoniczność ciągu
Basia: Eta zerknij do pqow bo nie jestem pewna..............
MARKO: a) 4(2+3y)2+(4y-5)(4y+5)-3(y-4)2
pqow: Mam podane P(A')= 0.5 P(B')=0.4 P(A u B)= 0.7 Musze podac P(A' n B')
MARKO: (x)=8 (x-4)=6
zyga: Bardzo prosze
Eta: Do "lehu"! pomyłka w zad! Luknij!
Ania: mam wielką prośbę kto pomoże wyjaśnić mi następujące pojęcia matematyczne: 1. szereg zasadnicze
witek: Witek dla ADM
monia mmm: czy ktos mi pomoze z tym zadaniem? liczba a= -5 -√13 /6 jest pierwiastkiem równania 3x2 + 5x +1 =0
karmnik: Zbadaj ograniczoność ciągu:
-- Stokrotka:) --: Ile kodów mozna utworzyc jezeli na początku mozna ustawic 3 litery z 17 a nastepnie 6 cyfr
-- Stokrotka:) --: Oblicz ile mozna utwozyc z cyfr 0,1,2,3 liczb 3 cyfrowych o niepowtarzających sie cyfrach
POMOCY!! -- Stokrotka:) --: o co w tym chodzi n n
hmmmmmmm: Rysunek przedstawia prosta w ukladzie wspolrzednych. Wyznacz rownanie tej prostej. a) Oblicz odleglosc punktu o wspolrzednych (2,1) od narysowanej prostej.
lehu: log(x+3)-log0,4=2log(x-2)
zyga: Witam potrzebuje pomocy z ta funkcja:
witek: Trgonometria
Matylda: a tu czy dobrze myślę?
witek: potrzebuje pomocy
PROBLEM: Oblicz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji : f(x)=2x2 - 4x +11
zofi: do Eta
problemik: Mam takie zadanko aby obliczyc prawdopodobienstwo A n B' z tego pieknego rysunku
Anna: Uzasadnij, że nie istnieje trójkąt prostokatny, w ktorym przeciwprostokątna ma dlugość 24, a kąty ostre α i β sa takie, że cosα= 3/4 i tgβ= 4/3
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: poradziłem sobie z poprzednimi ale nie wiem jak obliczyć y=sinex oraz y=arccos(x2+3x) proszę o pomoc...
Matylda: Mam takie zadanie
Pablo: cos L (alfa) = - 1/7 Ile wynosi i jak obliczyć to alfa?
jelo: Funkcja f okreslona jest wzorem:
MASAKRA: Oblicz: lim (1/2)n+2+3-n/2-n+1-(1/3)n-1
darek: Udowodnij, że dla dowolnych liczb nieujemych a i b zachodzi nierówność: a3 (b+1)+b3 (a+1)≥a2 (b+b2 )+b2 (a+a2 )
Efka: Liczby x+y, 3x+2y+1, x2 + 5x + 4y tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz wartości x, dla których ciąg ten jest rosnący.
Nero: (m2 - m + 6)2 Nie potrzebuję rozwiązań m ale wymnożenia tego nawiasu do kwadratu, aby wyszły tam m3,
Nero: Sąsiednie ściany boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzą kąt, którego cosinus jest równy -1/7. Oblicz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
Haushinka: pomożcie mi w zadaniach z ponizszych postów prosze
ania9721: cześć potrzebuje pomocy .Oblicz sumę 13początkowych wyrazów ciągu an=2(n-1)+4
Efka: jak wyliczyć równania stycznych do krzywej f(x) = x3 i g(x) = x2 - 4x + 4? punkt przecięcia się tych krzywych to (1,1)
farewell: Proszę o pomoc! Oblicz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji :
darek: Udowodnij, że jeżeli a+b>0,to (a3+b3)/2≥((a+b)/2)3
doda: Czy podana liczba jest pierwsza czy złożona? 11111111111111282828211111111111111+6
wjmm: Znajdź równania stycznych do okręgu o równaniu x2+y2=4, przechodzących przez punkt P(4,-2). Właściwie to wiek jak zrobić, ale w pewnym momencie dochodzę do sprzeczności
Klausi!: Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, ktorego krawędź podstawy ma 6dm, a kat miedzy sciana boczna a plaszczyzna podstawy jest rowny
Ania: W trójkącie prostokątnym dane są przypr. a i r okręgu wpisanego w ten trójkąt. Oblicz resztę boków. POMOCY
ewka: potrzebuję pomocy 1_
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: y=√cosx , y=4√tgx , y=tg4√x , y=sinex prosił bym o pomoc jeszcze w tych 4 przykładach
nalepek: Wielomian:
parabola: Rysunek przedstawia fragment paraboli, ktora jest wykresem funkcji kwadratowej f. Prosta o rownaniu x=-2 jest osia symetrii tej paraboli,
Róża: Rozwiąż równanie: x/ IxI - cos x-IxI/ 2=0
Iwona: Czy może ktoś mi powiedzieć, jaka będzie pochodna y=(1/3) *(tg3x)
Róża: Wysokość stożka podzielono na trzy równe odcinki i przez punkty podziału poprowadzono płaszczyzny równoległe do podstawy. Oblicz stosunek objętości powstałych brył.
Ania: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=I2x-1-2I. Czy tutaj trzeba coś przekształcać, czy tylko za ten x podstawić liczbę i już?
Róża: Wykaż, że jeżeli ciąg(an) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich, to ciąg o wyrazie ogólnym bn=logpan dla p>0 i p różnego od 1 jest ciągiem arytmetycznym.
olga: Suma pierwiastków trójmianu y=ax2+ bx+c jest równa loga2c* logc2a, gdzie a∈R-{1}, c∈R-{1}. Uzasadnij, że odcięta wierzchołka paraboli będącej wykresem tego trójmianu jest
Nero: Znajdź równanie prostej która jest obrazem prostej y= 2/3 x + 4/3 w jednokładności o środku S(5;1) i skali k= -2 Proszę o pomoc
olga: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt ostry ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa ma miarę α.Oblicz tangens kąta ostrego β, jaki tworzy z płaszczyzną podstawy
gigant, pomocy!: Pomoze mi ktos z tym gigantem? Dane sa liczby:
olga: Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu.
Ewe:
Edyta: Wyznacz dziedzinę funkcji F(x)=logx2-3(x3+4x2-x-4) i zapisz ją w postaci sumy przedziałów liczbowych... pomożecie
Haushinka: PROSZE POMOZCIE MI W TYCH ZADANIACH
alice: Zadanie z parabola, prosze o pomoc. (klik) http://i39.tinypic.com/j6j4nk.jpg
mxx: mxx: Suma pewnych 2 liczb wynosi √7 a ich różnica √3. Oblicz ich iloczyn.
Efka: Proszę o pomoc. Tutrzeba chyba policzyć pochodną funkcji, ale nie wiem jak... (a+3)(384/a + 2)=?
yuuko: W układzie wspolrzednych na plaszczyznie zaznaczono punkty : A = (2,0) i B = (4,0)
:): Liczby dodatnie a,b,c spelniaja warunek: log4c=log3b=log2a=2
PoMoCy: Oblicz: lim √n4-1+√n4+2/√n4-n3+10
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: y=sin3√x oraz y=sin5/x i więcej o nic głowy nie zawracam , proszę o pomoc
:): Rozłóz na czynniki wielomian: W(x)= x4 + 2x3 - 8x2 - 16x
Efka: (a+3)(384/a + 2)=? mi wychodzi
nus: Pole rombu jest równe 60cm2. Dłuższa przekątna rombu podzieliła kąt ostry rombu na takie dwa kąty o mierze α, że tgα= 8/15. Oblicz długość boku rombu
mxx: Suma pewnych 2 liczb wynosi √7 a ich różnica √3. Oblicz ich iloczyn.
Haushinka: Ułóż trzy różne równania trzeciego stopnia dla których liczba -5 jest jedynym pierwiastkiem
Haushinka: Oblicz na ile różnych sposobów można ustawić w szereg 18 osób tak, aby wybrane 2 osoby były oddzielone od siebie trzema innymi osobami.
Haushinka: W okrąg o promieniu 2,5 wpisano trapez o ramieniu długości 3 tak ze jedna z podstaw jest jednoczesnie srednicą tego okręgu. Oblicz pole trapezu.
Haushinka: Na odcinku AB dlugości 10 obrano punkt M. Na odcinku AM zbudowano prostokąt o bokach w stosunku 1:2 tak, ze dluzszy z nich lezy na odcinku AB. Na odcnku BM zbudowano kwadrat.
domi: Tego Tu Jeszcze Nie Było
Efka: Może ktoś mi przypomnieć, co robiło się z nierównością wyglądającą następująco: 2sinx≤1 dla xe(-π,π)?
reset25: Dowieść nierówność ( wskazówka Można wykorzystać twierdzenia Lagrange'a) a-b/a ≤ ln a/b ≤ a-b/b
reset25: Podać równanie stycznej do krzywej w punkcie (Xo Yo) y=8a3/4a2+x2 w punkcie (yo,xo )=(2a,...)
fiona: Cena pewnego towaru uległa obniżce o 30%, a następnie nowa cena została zwiększona o 30%. Czy taka podwójna zmiana cen jest korzystna dla kupującego? Odpowiedź uzasadnij.
:): Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej AB, taki że sin |∢BAC| = 0, 3 i |AC| = 7.
Yo: http://i40.tinypic.com/2enx6yw.jpg
Efka: jak rozwiązać nierówność: log1/2 (x+1)/(x-2) ≥ -1
PomoCy: Mam następująca funkcję liniową : f(x):y= -1,5
Efka: log(3x + 9) - log(3x - 3) = log(3x - 3) - log2 jak to rozwiązać?
raz: Zbadaj ciągłość i określ rodzaj nieciągłości:
Efka: Co można zrobić z równaniem, jeśli wychodzi mi: 32x - 32 = 2*3x + 2*32