Efka: jak wyliczyć równania stycznych do krzywej f(x) = x3 i g(x) = x2 - 4x + 4? punkt
przecięcia się tych krzywych to (1,1)
2 sty 18:22
Basia:
styczna jest prostą o równaniu y=ax+b
współczynnik kierunkowy a jest równy pochodnej w punkcie styczności czyli
a=f'(1)=g'(1)
oblicz f'(x) lub g'(x) (co Ci wygodniej) i policz a
mając a wyliczysz b korzystając z tego, że prosta przechodzi przez punkt (1,1)
czyli współrzędne tego punktu spełniają jej równanie
spróbujesz ?
2 sty 18:39
Efka: poradziłam sobie, dziękuję
3 sty 18:17