Efka: log(3
x + 9) - log(3
x - 3) = log(3
x - 3) - log2
jak to rozwiązać

?
2 sty 10:53
wjmm: korzystając z twierdzenia, że loga(b)-loga(c)=loga(b/c) możemy zapisać
log[(3x+9)/(3x-3)]=log[(3x-3)/2], czyli logarytmy możemy usunąć bo takie same podstawy
(3x+9)/(3x-3)=(3x-3)/2
2*3x+18=32x-6*3x+9
32x-8*3x-9=0
pomocnicza: t=3x, t≥0
3t2-8t-9=0
dalej trzeba obliczyć t, podstawić pod t=3x i wyliczyć x, poradzisz sobie
2 sty 11:50
wjmm: Sorry, tam ma być na końcu:
t
2-8t-9=0, a nie 3t2-8t-9=0

czyli Δ=100,
√Δ=10
t
1=-1- sprzeczość, bo t≥
lub
t
2=9
3
x=9
3
x=3
2 wtedy i tylko wtedy gry x=2


Oczywiście pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny na początku: 3
x+9>0 i 3
x-3>0
2 sty 11:54
Efka: ok, dziękuję

tyko problem w tym, że delta z tego równania wychodzi niewymierna. a wiem, że x ma być
równe 2, według odpowiedzi w książce...
2 sty 12:00
Efka: a, no widzisz

ok
2 sty 12:00