matematykaszkolna.pl
lehu: log(x+3)-log0,4=2log(x-2)
2 sty 20:38
Eta: Dziedzina równania! x+3 >0 i x-2>0 czyli x> -3 i x > 2 więc D; x>2 z własności loga - logb = log(a*b) c*loga= log ac czyli log[(x+3)*0,4] = log(x -2)2 wnioskując z tego że f. log jest róznowartościowa mamy (x+3)*0,4 = (x-2)2 a tu już policz sam /proste równ kwadratowe w odp pamietaj o dziedzinie czyli podajemy te x jako rozw. ,które sa >2
2 sty 20:46
lehu: Dzięki Eta! : )
2 sty 21:22
Eta: Lehu teraz zauważyłam bład Własnie w tej chwili!emotikonka Tam jest log a - log b =log(a/b) soryyyemotikonka zwykła nieuwaga! Popraw to!
2 sty 21:24
lehu: widzę ; )
2 sty 21:36
Eta: Sorry!emotikonka gapiostwo z mojej strony!
2 sty 21:37