PROBLEM: Oblicz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji :
f(x)=2x2 - 4x +11
w przedziale : A= <0 , 4>
2 sty 20:13
Eta:
sprawdzamy jakie współrzedne ma wierzch tej paraboli
W( - b/2a, -Δ/4a) Δ= 16 - 88= - 72
-b/2a = 4/4=1 -Δ/4a= 72/ 8 = 9
W( 1,9) czyli widać,że w <0,4> zawiera się x = 1
ponieważ ramiona paraboli do góry
więc najmniejsza wartość jest w wierzchołku
więc wynosi 9
największą liczymy f(4) = 2*16 - 4*4 +11= 27
Rozumiesz to?
2 sty 20:23
PROBLEM: tak , dzieki.
2 sty 20:24
Eta:
Adm i Basia ! wiecie juz o co mi chodziło!

..ale

ROBLEM" ma kaprys na kilka jednakowych rozwiezań
(pisze wyraźnie ,że chce zweryfikować rozw.
z pewnościa moje miał na mysli!
bo we wczesniejszym poście podałam!
Pozdrawiam Was! ..... jeszcze trocheę cierpliwosci mi zostało!
2 sty 21:01
adm: no teraz patrzę, że identyczne rozwiązanie dałam... nawet co do kolejności zapisu, ale to
w sumie normalne, bo jest on wg mnie logiczny i uporządkowany, jeśli ktoś wie o co
chodzi

... a jak dalej nie to wystarczy konkretne pytanie, a nie tworzenie kilku takich
samych tematów
2 sty 21:03
karolina111: w obliczaiu p jest bład tam nie ma byc 1 tylko −1 tak mi się wydaje
29 mar 15:29
jikA:
Nie ma błędu wszystko jest

.
29 mar 15:41