wjmm: Znajdź równania stycznych do okręgu o równaniu x
2+y
2=4, przechodzących przez punkt
P(4,-2). Właściwie to wiek jak zrobić, ale w pewnym momencie dochodzę do sprzeczności
(współczynnik x
2=-2,1/3) i nie bardzo wiem co mam źle. Jak ktoś ma ochotę to mógłby to
rozwiązać
2 sty 17:17
Basia:
y=ax+b
-2=4a+b
b=-4a-2
y=ax-4a-2
x2+(ax-4a-2)2=4 ma mieć 1 rozwiązanie
x2+[ax-(4a+2)]2-4=0
x2+a2x2-2ax(4a+2)+(4a+2)2-4=0
x2(a2+1)-2a(4a+2)x+16a2+16a+4-4=0
(a2+1)x2-4a(2a+1)x+16a2+16a=0
Δ = [-4a(2a+1)]2-4(a2+1)(16a2+16a)
Δ = 16a2(2a+1)2-4*16a(a2+1)(a+1)
Δ = 16a[ a(4a2+4a+1) - 4(a3+a2+a+1) ]
Δ = 16a [4a3+4a2+a-4a3-4a2-4 ]
Δ = 16a(a-4)
Δ = 0
a=0 lu b a=4
teraz już skończysz
coś nie tak robiłeś
2 sty 17:53
wjmm: Ja zrobiłem wykorzystując wzór na odległość prostej stycznej, od środka S(0,0), który
jest równy promieniowi r=2. Sposób dobry, błąd popełniłem w rachunkach i teraz już go
znalazłem. Twój sposób jest ciekawy, chociaż wydaje mi się bardziej skomplikowany. Swoją
drogą w tym miejscu:
Δ = 16a [4a3+4a2+a-4a3-4a2-4 ]- pominęłaś w nawiasie -4a, powinno być:
Δ = 16a [4a3+4a2+a-4a3-4a2-4a-4 ]
Δ=16a[-3a-4]
a=0 v a=-4/3
Ale dzięki za zainteresowanie.
2 sty 18:36