olga: Suma pierwiastków trójmianu y=ax2+ bx+c jest równa loga2c* logc2a, gdzie a∈R-{1},
c∈R-{1}. Uzasadnij, że odcięta wierzchołka paraboli będącej wykresem tego trójmianu jest
równa 1/8
2 sty 16:14
Basia:
chyba coś źle napisałaś, bo to nieprawda
x1+x2= -b/a
logca= 1/ logac
logac * logca=1
loga2c*logc2a = (logac*logca)2=12=1
-b/a=1
-b=a
p=-b/2a=a/2a=1/2
3 sty 14:43
Basia:
wiem jak to miało być
kwadraty są przy podstawach logarytmów
loga2c = x ⇔ (a2)x=c ⇔ a2x = c
logc2a = y ⇔ (c2)y =a ⇔ c2y =a
{c2y)2x=c
c4xy=c=c1
4xy=1
xy=1/4
-b/a=1/4
a=-4b
p=-b/2a=-b/(-8b)=1/8
3 sty 15:18