Efka: Liczby x+y, 3x+2y+1, x2 + 5x + 4y tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz wartości x, dla
których ciąg ten jest rosnący.
Wiem że to nie jest trudne, ale się zawieszam...
2 sty 19:18
Eta:
To sie odwieś

a
{n+1) - a
n >0 --- to ciąg rosnacy
czyli
rozwiazać nierówność
3x +2y +1 -( x +y) >0 <=> 3x +2y +1 - x -y >0 <=> 2x +y +1 >0
oraz obliczyć r
r= 3x +2y +1 -(x+y) = 3x +2y +1 - x - y = 2x +y +1
ale też r= x
2 +5x +4y -( 3x +2y +1) = x
2 +2x +2y -1
porównujemy r=r
2x +y +1 = x
2 +2x +2y -1
x
2 +y -2=0 wyliczamy
y= - x
2 + 2
Wstawiamy tę wart. y do nierówności 2x +y +1>0
otrzymamy
2x - x
2 +2 +1>0 <=> - x
2 +2x +3>0 Δ= 16
√Δ=4
x
1= - 1 x
2 = 3
ramiona parab. do dołu więc
odp; x∈( -1, 3) należało wyznaczyć tylko x?
2 sty 19:57
Efka: tak tylko x

odwieszam się dzięki Wam

dziękuję, Eto
2 sty 21:04
Eta:
Ok! Cieszę się ,że pomogłam Ci się "odwiesić"
2 sty 21:07
Efka: no i w sumie dobrze liczyłam. błąd rachunkowy - zły znak przepisałam... taa
2 sty 21:10
mpmpm: Rozwiąż układ równań
{3x+2y=−3
{7x+2y=1
Jest to w jednej klamrze..
3 paź 15:35