jelo: Funkcja f okreslona jest wzorem:
f(x) = {x2 + 1 dla x € <-2; 0)
(n.klamrowy.) {-x + 2 dla x € <0; 2>
a) Narysuj wykres tej funkcji ( jakas podowiedz?)
b) Oblicz f(1 - √2) i f(0) .
c) Podaj zbiór wartości funkcji f.
d) Rozwiąz rownanie f(x) = 2.
Proszę o pomoc.
2 sty 19:49
Eta:
a)
1/ narysuj część paraboli f(x)= x2 +1 dla X€< -2,0)
2/ część prostej f(x)= - x +2 dla x €<0,2>
b) x = 1 -√2 €<-2,0) bo to w przybliżeniu 1 - 1,41≈ - 0,41
czyli f( 1 -√2) oblicz z pierwszej funkcji
czyli
(1-√2)2 +1 = 1 -2√2 +2 +1= 4 -2√2
f(0) z drugiej bo x=0 €<0,2)
f(0) = 2
c) odczytaj z wykresu zb. Y
d) narysuj prostą y= 2 ----- to równoległa do osi OX owart. = 2
i odczytaj x w punktach przeciecia tej prostej
z wykresem z podpunktu a) myślę ,że już sobie poradzisz!
2 sty 20:16
jelo: jakis dziwny ten wykres wyszedl
2 sty 20:28
Eta:
No też sie zastanawiałam czy dobrze funkcje napisałeś?
bo zwykle w tego typu zadaniach wykresy łacza się
a tu wychodzi że nie!
zaraz go sobie narysuję
2 sty 20:33
jelo: funkcja dobrze napisana.
2 sty 20:34
Eta:
Masz część paraboli po lewej str.
poczatek gałęzi w punkcie (0,1) i koniec gałęzi w punkcie (-2,5)
po prawej odcinek( ukośny
początek w punkcie (0,2) koniec w punkcie (2,0)
no i dobrze! takma być
rozwiazanie f(x)=2 to
x=2 lub x = - 1
2 sty 20:40
jelo: a zbior wartosci jaki bedzie?
2 sty 20:42
Eta: ZbY =<0, 5>
2 sty 20:48