gigant, pomocy!: Pomoze mi ktos z tym gigantem?
Dane sa liczby:
p = [(3+81/2)1/2 + (3 - 81/2)1/2]2 i
(2/3)3 * (1,5)-1 - (3/2)-3
q =------------------------------------------
32 * (-1/3)5
Sprawdź, że p = 3q.
2 sty 15:59
Eta:
Nie taki straszny !

korzystasz ze wzoru (a +b)
2 = a
2 +2ab +b
2
p= 3+8
1/2 + 2* [(3+8
1/2) * (3 - 8
1/2)]
1/2 + 3 - 8
1/2
p= 6 +2(9 -8)
1/2 ze wzoru (a-b)(a+b)= a
2 - b
2
p= 6 +2 = 8
teraz
(2/3)
3 * (2/3)
1 - (2/3)
3 (2/3)
3[ (2/3) - 1]
q=---------------------------------= ---------------------=
3
2 *( - 1/3
5) - 1/ (3
3)
q= (2/3)
3*(-1/3) * (-3
3) = (8/27 ) * 9= 8/3
więc p= 8 q = 8/3 czyli p= 3q bo 3* 8/3= 8
2 sty 16:19
gigant, pomocy!: dzieki wielkie!
2 sty 16:20
Eta: Ok! rozumiesz coś z tego?
2 sty 16:36