matematykaszkolna.pl
gigant, pomocy!: Pomoze mi ktos z tym gigantem? Dane sa liczby: p = [(3+81/2)1/2 + (3 - 81/2)1/2]2 i (2/3)3 * (1,5)-1 - (3/2)-3 q =------------------------------------------ 32 * (-1/3)5 Sprawdź, że p = 3q.
2 sty 15:59
Eta: Nie taki straszny !emotikonka korzystasz ze wzoru (a +b)2 = a2 +2ab +b2 p= 3+81/2 + 2* [(3+81/2) * (3 - 81/2)]1/2 + 3 - 81/2 p= 6 +2(9 -8)1/2 ze wzoru (a-b)(a+b)= a2 - b2 p= 6 +2 = 8 teraz (2/3)3 * (2/3)1 - (2/3)3 (2/3)3[ (2/3) - 1] q=---------------------------------= ---------------------= 32 *( - 1/35) - 1/ (33) q= (2/3)3*(-1/3) * (-33) = (8/27 ) * 9= 8/3 więc p= 8 q = 8/3 czyli p= 3q bo 3* 8/3= 8
2 sty 16:19
gigant, pomocy!: dzieki wielkie!
2 sty 16:20
Eta: Ok! rozumiesz coś z tego?
2 sty 16:36