monia mmm: czy ktos mi pomoze z tym zadaniem?
liczba a= -5 -√13 /6 jest pierwiastkiem równania 3x2 + 5x +1 =0
odp.3a2 +5a + 1≤0 --to jest odpowiedz do tego zad. ale ja nie wiem w jaki sposób
ja otrzymać

..
2 sty 21:10
Basia:
czy to jest a= -5 - √13/6
czy (-5-√13)/6
to ważne
2 sty 21:52
monia mmm: to drugie zapomniałam tam nAwiasu dac;[
2 sty 22:10
Basia:
3x2+5x+1=0
a=3 b=5 c=1
Δ=b2-4ac
Δ=25-4*3*1=25-12=13
√Δ=√13
x1=(-b-√Δ)/(2a) = (-5-√13)/(2*3) i to jest to
x2=(-b+√Δ)/(2a)
policz x2 sama
to zwykłe równanie kwadratowe, wzorów na Δ i pierwiastki musisz się nauczyć
2 sty 22:21
monia mmm: x2=(-5+√13)/6
no dobrze ale jak to x1 i x2 ma się do tego wzoru 3a2 +5a + 1≤0
4 sty 12:41
blabla: zalezy od tresci zadania
4 sty 13:01
monia mmm: treść jest napisana nic wiecej tam nie pisze i dlatego nie wiem o co w tym chodzi ;[
4 sty 13:49
blabla: jezeli zadnego pytania nie ma do zadania, to albo to nie jest zadanie lub ksiazke ktos
"ciekawy" napisal lub tez jest na nastepnej stronie. Zadnego pytania , dziwne....
4 sty 14:15
monia mmm:
to ze ksiazke napisał jakis d***l to juz nie moja wina ale napewno tak nie wytłumacze
nauczycielce dlaczego nie mam tego zad.

to jest polecenie :liczba a= (-5 -√13) /6 jest pierwiastkiem równania 3x2 + 5x +1 =0
Zatem
odp.3a2 +5a + 1≤0 --to odp.
4 sty 14:23
monia mmm: odp.3a2 +5a + 1≤0 --to odp.
4 sty 14:24