karmnik: Zbadaj ograniczoność ciągu:
1 + n2
an=---------------
1 + n3
mniej więcej kumam istotę ograniczoności, lecz czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak chłop
krowie na rowie?
2 sty 21:07
Basia:
lim an = 0 należy więc mniemać, że jest to ciag ograniczony
n→+∞
z dołu na pewno bo wyrazy tego ciągu są dodatnie czyli an>0 dla kazdego n
czy również z góry ? tak bo gdyby nie był to lim an = +∞
n→+∞
pytanie co jest liczbą ograniczającą
wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że 1 bo a1=1
no to sprawdżmy czy jakieś an mogłoby być wieksze od 1
(1+n2)/(1+n3) > 1
1+n2 > 1+n3
n2 > n3
a to jest niemożliwe
czyli dla każdego n an≤1
można jeszcze inaczej np. wykazać, że to jest ciąg malejący
trochę liczenia, ale chyba się da (wykazać, że an+1-an<0)
wtedy jest oczywiste, że an≤a1=1
2 sty 22:06