Yo: http://i40.tinypic.com/2enx6yw.jpg
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
2 sty 12:26
wjmm: Żeby wyznaczyć równanie weź 2 dowolne punkty i podstawa do równania y=ax+b, będziesz miał
układ równać i wyznaczysz a i b, np:
0=2a+b
1=0a+b, b=1
a=-1/2
y=-1/2x+1, postać ogólna: x+2y-2=0
a) zastosuj wzór d(P,l)= |Ax+By+C|/√A2+b2, x i y to współrzędne naszego punktu
(x=2,y=1), a wspołczynniki ABC odczytujemy z postaci ogólnej: A=1, B=2, C=-2
b) prosta przechodząca przez początek układu ma zawsze równanie y=ax, a obliczamy z prawa
prostych prostopadłej, gdzie występuje zależność a1*a2=-1
a1*(-1/2)=-1
a=2
y=2x
2 sty 12:47