olga: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt ostry ściany bocznej przy wierzchołku
ostrosłupa ma miarę α.Oblicz tangens kąta ostrego β, jaki tworzy z płaszczyzną podstawy
płaszczyzna przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa oraz przez środki dwóch sąsiednich
boków podstawy.
2 sty 16:05
Basia:
przekrojem będzie trójkat równoramienny
podstawa x, ramiona y
x2=(a/2)2+(a/2)2=2a2/4=a2/2
x=a/√2
tg(α/2)=(a/2)/y
y=a / (2tg(α/2))
sin(β/2) = (x/2) / y
po podstawieniu a się skróci i sin(β/2) zostanie wyrażony przez funkcje kata α
i to zasadniczo wystarczy
na upartego można jeszcze z 1 trygonometrycznej wyliczyć cos(β/2)
i sinβ=2sin(β/2)cos(β/2) oraz cosβ=cos2(β/2) - sin2(β/2)
3 sty 15:51