Klausi!: Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, ktorego
krawędź podstawy ma 6dm, a kat miedzy sciana boczna a plaszczyzna podstawy jest rowny
60stopni.
2 sty 17:11
Eta:
Klausi!
Wydaje mi się,że już Ci to obliczałam ?
Może w innym Twoim poście? Tak coś sobie przypominam

Sprawdź!
2 sty 17:13
Eta:
Narysuj ten ostr. (będziesz widzieć zależności między
H --- ostr. hb--- w ścianie i 1/3* hp
a = 6 dm
H --- przyprostokatna w tym trójkacie
1/3)*hp --- druga przyprost.
hb ---- przeciwprost.
hp= a*√3/2 = 6*√3/2= 3√3 dm
to 1/3*hp= √3 dm
Potrzebujemy obliczyć H i hb
więc H/(1/3hp)= tg60o czyli H= √3 *√3 = 3 dm
hb2 = H2 + (1/3*hp)2 z tw. Pitagorasa
hb2 = 9 +3 to hb = 2√3 dm
teraz tylko podstawic do wzoru na V i Pb
V = (1/3)* Pp *H Pb = 3 * (1/2)*a = hb
gdzie Pp= a2 *√3/4
dasz już radę powodzenia!
2 sty 17:29
Klausi!: Tak dziekuje! to mil oz Twojej strony... zechciałabys jeszce spojrzec na kilka zadań?
2 sty 19:14