olga: Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców
dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu.
2 sty 15:59
Basia:
robimy rusunek
trapez ABCD
O - środek okregu
E - punkt styczności z podst.dolną
OE=r
F - punkt styczności z dłuższym ramieniem
OF=r
G - punkt styczności z podstawą górna
OG=r
dorysowujemy odcinki OB i OC
trójkaty OEB i OFB są przystające
kąt EBO = kąt FBO=α
kat GCF = 180-2α
trójkaty OGC i OFC są przystające
kąt FCO = 90-α
sinα=r/8
sin(90-α)=r/4
sin(90-α)=cosα
cosα=r/4
sin2α+cos2α=1
r2/64+r2/16=1 /*64
r2+4r2=64
5r2=64
r2=64/5
r=8√5/5
z tr. BEO
cosα=EB/8
EB=8*cosα=2r=16√6/5 AE=r=8√5/5
czyli mamy AB=AE+EB=24√5/5
z tr.CGO
cos(90-α)=CG/4
sinα=CG/4
CG=4sinα=r/2=4√5/5
DG=r=8√5/5
czyli mamy CD=CG+DG=12√5/5
h=2r=16√5/5
i wystarczy podstawić do wzoru na pole
posprawdazaj czy się gdzieś w rachunkach nie pomyliłam
3 sty 15:37