farewell: Proszę o pomoc!
Oblicz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji :
f(x)=2x2 - 4x +11
w przedziale : A= <0 , 4>
2 sty 17:32
Basia:
a wiesz jak naszkicować parabolę, która jest wykresem tej funkcji ?
2 sty 17:42
farewell: powiedzmy ze tak, a jak obliczyc? ta najmniejsza i najwieksza?
2 sty 17:46
adm: a>0 ⇒ f. ma min (wierzchołek)
Δ=16-88=-72
f min x=xw=-b/2a=1 ∈<0,4> o.k.
y=yw=-Δ/4a=72/8=9
f min w punkcie A(1,9)
f max
f(0)=11
f(4)=32-8+11=35
35>11⇒f max w punkcie B(0,11)
2 sty 17:54
adm: zgadza się?
2 sty 17:54
farewell: Moglby ktos zweryfikowac ten wynik jeszcze? wydaje mi sie ze jak tam wyszlo Δ=16-88=-72 ,
to juz przeciez nie liczy sie x1, x2 . nie wiem... moze ktos przeanalizowac to i
poprawic w razie wu?
2 sty 20:04
Basia:
Adm nie liczy miejsc zerowych bo tak jak piszesz nie ma ich
liczy współrzędne wierzchołka paraboli
xw=p=-b/2a=1
yw=q=-Δ/4a=9
ponieważ a>0 (ramiona paraboli do góry) i xw=1∈<0;4>
najmniejszą wartość funkcja osiaga w p-cie xw=1 i jest to yw=9
największą będzie wartość na jednym z końców przedziału czyli f(0) lub f(4)
przeanalizuj to jeszcze raz dokładnie, wszystko jest o.k.
2 sty 20:48
Eta: Popatrz Basia co ta Młodziez z Nami wyprawia !
Ja obliczyłam to przed chwilą ! Adm. też
I jeszcze "weryfikuje " Nasze rozwiazania ! No nie !
To już "przegiecie"!
2 sty 20:52
adm: Eta zgadzam się z Tobą

pytałam się czy się zgadza pod kątem tego czy nie machnęłam się
w obliczeniach... jak już się decyduję pomóc to wiem co robię
2 sty 20:56
Eta:
Zobaczcie w nicku "PROBLEM"
i wszystko jasne
2 sty 20:57
farewell: to wielkie przepraszam was. po prostu chcialam sie upewnic co do zadania , a nikt nie odp
na ten wpis.
2 sty 20:58
Eta: Ale tak nie powinienes pisać ,że weryfikujesz!
Lepiej popros by spr. Etę !
Ok! wybaczam Ci Jestes młody i dużo życia przed Tobą !
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Ci życzę
2 sty 21:05
farewell: jak cos to MLODA , nie mlody

Cuz 1 nieodpowiednie slowo, na drugi raz pomysle jak je
napisze
2 sty 21:08
Eta:
Nie gniewam sie naprawde ! .. ale jak coś to wyciagnij wniosek na przyszłość!
Przydaje sie w życiu!
Powodzenia ! Jest ok!
2 sty 21:22