Nero: Sąsiednie ściany boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzą kąt, którego cosinus
jest równy -1/7. Oblicz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
Proszę o pomoc
2 sty 18:40
Basia:
będziemy próbować
5 sty 01:41
Eta: Myślę że ten trójkat
równoramienny hb, hb ---- ramiona i
1/2 d (kwadratu podstawa)
kąt miedzy ramionami
Napisz mi czy tak!
5 sty 01:48
Basia:
cosα= -1/7
α to kat wyznaczony przez wysokości ścian bocznych (h)
podstawa tego trójkata x = 1/2 przekatnej podstawy d
d2 = a2 + a2 =2a2
d=a√2
x=a√2 / 2
z tw.cosinusów mamy
x2 = h2 + h2 - 2h*h*cosα
a2 /2 = 2h2(1+1/7)
a2 / 2 = 2h2*8/7
a2 / 2 = 16h2 / 7
h2 = 7a2 / 32
(a/2)2 + h2 = l2
l2 = a2/4 + 7a2/32
l2 = (8a2 + 7a2) / 32
l2 = 15a2 / 32
l=a√15 / (4√2)
kąt o który chodzi β to kąt między krawędzią boczną i przekatną podstawy
krawędź boczna, połowa przekatnej i wysokość ostrosłupa tworzą tr.prostokatny
cosβ = (a√2/2) / l
cosβ = (a√2/2) / ( a√15 / (4√2)
a√2 4√2
cosβ = ---------- * -------------
2 a√15
4 4√15
cosβ = --------------- = ------------------
√15 15
"i to by było na tyle" bo wyliczenie cosinusa jest równoznaczne z wyznaczeniem kąta
uprzedzam, że mogłam się pomylić w ra chunkach, ale "idea" jest na 100% dobra
5 sty 02:04
Eta:
Też liczyłam z tw. cosinusów !
Tylko musiałam suie walnąć bo wyszedł mi jakis pierwiastek
√37 a Tobie z
√15
Ale jest ok! dobrze ,że Tobie wyszło

Jutro (tzn. dzisiaj

jeszcze policze gdzie to sie walnełam

Dobranoc!
5 sty 02:16
Eta: Masz rację ! "idea" najwazniejsza!
5 sty 02:17