zyga: Witam potrzebuje pomocy z ta funkcja:
f(x)=x-ln(x+1)
- wyznaczenie dziedziny funkcji,
- obliczenie granic na krańcach dziedziny,
- wyznaczenie asymptot,
- wyznaczenie punktów przecięcia z osią OX
- wyznaczenie punktów przecięcia z osią OY
2 sty 20:34
Basia:
dziedzinę już masz, a reszta ?
2 sty 22:36
zyga: tak dziedzine mam zastanawialem sie nad reszta, ale juz pozapominalem wszystko
2 sty 22:40
zyga: x dazy do -1 i x dazy do +∞
2 sty 22:41
Basia:
x → -1+ (bo z lewej nie może) to f(x) → -1 - (-∞) = +∞
gorzej będzie z drugą; symbol nieoznaczony +∞ -∞
ale dość łatwo policzyć lim (x→+∞) z ex-ln(x+1)=ex / eln(x+1) = ex / (x+1) = L(x)
/ M(x)
i z tw. de l'Hospitala
lim L(x) / M(x) =lim L'(x)/M'(x)
L'(x)/M'(x) = ex / 1 = ex → +∞
czyli f(x) też bo f(x)= ln[L(x)/M(x)]
asymptota pionowa x=-1
poziomych nie ma
bo granica przy x→+∞ = +∞
badamy f(x) /x = 1 - [ ln(x+1) ] / x
i jego granicę przy x → +∞
zajmujemy się wyrażeniem [ ln(x+1) ] / x
tw. de l'Hospitala
[ 1/(x+1) ] / 1 = 1/(x+1) → 0 przy x→ +∞∞
czyli f(x)/x → 1-0=1
czyli mamy kierunek asymptotyczny
badamy f(x)-x = -ln(x+1) → -∞
czyli asymptota ukośna nie istnieje
2 sty 22:57
Basia:
punkt przecięcia z OX to miejsce zerowe
x - ln(x+1) =0
jak to formalnie rozwiązać nie wiem ale zgadnąć łatwo
x0=0
f(0)=0-ln1=0-0=0
ponieważ f'(x) = 1- 1/(x+1) = (x+1-1) / (x+1) = x / (x+1)
x∈(-1,0) ⇒ f'(x) <0 to funkcja maleje
x∈(0,+∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ funkcja rosnie
i z tego wynika, że innych miejsc zerowych nie będzie
punkt przecięcia z OY to wartość w p-cie 0 czyli to samo
2 sty 23:07
zyga: dziękuje ślicznie
2 sty 23:11
zyga: Prosiłbym jeszcze:
wyliczenie miejsc zerowych pierwszej pochodnej
wyznaczenie przedziałów, w których funkcja jest rosnąca
wyznaczenie przedziałów, w których funkcja jest malejąca
3 sty 09:49
Basia:
f(x)=x-ln(x+1)
f'(x)=1 - 1/(x+1) = (x+1-1)/(x+1)=x/(x+1)
f'(x)=0 ⇔ x=0 czyli x0=0 miejsce zerowe pochodnej
f rośnie ⇔ f' > 0 ⇔ (x>0 i x+1>0) lub (x<0 i x+1<0) ⇔ x>0 lub x<-1 ⇔ x∈(-∞;-1)u(0;+∞)
f maleje ⇔ f'<0 ⇔ (x>0 i x+1<0) lub (x<0 i x+1>0)⇔ (x>0 i x<-1) lub (x<0 i x>-1) ⇔
(niemożliwe) lub x∈(-1,0) ⇔ x∈(-1,0)
można też inaczej:
narysować wykresy y=x i y=x+1 i odczytać te przedziały z wykresu
3 sty 10:02
zyga: Dziękuję Basia, prosiłbym jeszcze to samo z drugą pochodną.
3 sty 10:26
zyga: Basia mogłabyś policzyć tak samo 2 pochodną ?
3 sty 17:59
Dawid: y=2x+3
19 sty 16:25