parabola: Rysunek przedstawia fragment paraboli, ktora jest wykresem funkcji kwadratowej f.
Prosta o rownaniu x=-2 jest osia symetrii tej paraboli,
a) napisz wzor okreslajacy funkcje f.
b) rozwiaz nierownosc: 3* f(x) =<(wieksze rowne) 2x2 + 9x + 4.
link z rys. fragm tej paraboli: http://i39.tinypic.com/j6j4nk.jpg
2 sty 16:33
Basia:
z tego rysunku widać, że f(-1)=0 i f(0)=2
ponieważ prosta x=-2 jest osią symetrii paraboli drugim miejscem zerowym będzie -3 czyli
f(-3)=0
f(x)=ax2+bx+c
zapisujesz f(-3); f(-1) i f(0) i wyliczasz a,b,c
spróbuj to nie jest trudne
zacznij od f(0) z tego od razu dostaniesz c i zostraną Ci tylko 2 niewiadome a i b
2 sty 17:14
parabola: nie wiem jak wyliczyc to a,b,c......
2 sty 17:23
Basia:
jeżeli f(x)=ax2+bx+c to jak zapisać f(0) ? co trzeba podstawić za x?
2 sty 17:41
farewell: 0
2 sty 17:45
parabola: no tak 0
2 sty 17:45
parabola: to jak podstawie tam 0 , to wyjdzie f(0) = c, i co mi po tym?
2 sty 17:48
Basia:
a z drugiej strony f(0)=2 to wynika z rysunku
f(0)=2
f(0)=c
to jak myslisz co z tego wynika?
2 sty 17:55
parabola: ze c=2 ?
2 sty 17:57
Basia:
oczywiście, że tak
teraz analogicznie zapisujesz f(-1) i f(-3) (za c już wstawiasz 2)
to co dostaniesz przyrównujesz do 0 bo f(-1)=f(-3)=0
i rozwiązujesz układ 2 równań z 2 niewiadomymi a,b
2 sty 17:59
parabola: czyli:
f(0) = 2
f(-1) = a * (-b) +2
f(-3) = 9a * (-3b) +2
tak?
2 sty 18:07
parabola: nie wychodzi mi ten uklad... Mozesz napiac jak ma to wygladac, te obliczanie, bo ja chyba
bede sie meczyla do rana..
2 sty 18:13
parabola: *napisac
2 sty 18:14
Basia:
f(x)=ax
2+bx+2
licząc f(-1) za x wstawiasz -1
f(-1)=a(-1)
2+b(-1)+2=a-b+2
a-b+2=0
a-b=-2
---------------------
licząc f(-3) za x wstawiasz -3
f(-3)=a(-3)
2+b(-3)+2=9a-3b+2
9a-3b+2=0
9a-3b=-2
----------------------------
skąd tam wzięłaś mnożenie






?
a układ już rozwiążesz ?
2 sty 18:21
parabola:
a-b=-2
9a-3b=-2
2 sty 18:24
parabola: ulamki mi wyszly...
a= 2/3
b= 2 2/3
2 sty 18:28
Basia:
dobrze wyszło
teraz trzeba jeszcze napisać wzór funkcji
b=2+2/3=8/3 (łatwiej pisać)
f(x)=2/3 *x2 + 8/3 *x +2
2 sty 18:33
parabola: jeszcze ta nierownosc w b) mi zostala.
2 sty 18:35
Basia:
3* f(x) =<(wieksze rowne) 2x2 + 9x + 4.
f(x) już masz
3*f(x)=2x2+8x+6
≤ czy ≥ ? bo znak tak, a słowami inaczej
2x2+8x+6≤2x2+9x+4
2x2 Ci się redukuje
8x+6≤9x+4
no a to już na pewno potrafisz rozwiązać
2 sty 18:42
parabola: OK, dzieki wielkie z tym zadaniem
2 sty 18:45