zofi: do Eta

zofi: wyznacz m, wiedząc,że wielomian W(x)=3x3+mx2 - 4x - 4 jest podzielny przez dwumian
x-1. Dla wyznaczonej wartości m rozłóż wielomian W(x)na czynniki możliwie najniższego
stopnia.
Eta:
oblicz W(1)=0 i wyliczysz m
nastepnie wtaw tę wartość m do w(x)
i podziel w(x) przez (x -1)
otrzymasz wielomian drugiego stopnia
policz np deltę i jak sa pierwiastki to rozłóż naczynniki liniowe
Dasz radę ! Ewentualnie napisz jaki rozkład otrzymałaś?
to Ci sprawdzę ok?
dziękuje za wskazówki
to rozwiązałam i mi wyszło takie cos..
w(1)=o
w(1)=3*13+m*12-4*1-4
3*13+m*12-4*1-4=o
3+m-4-4=0
m=5
w(x)=3*x3+5*x2-4x-4
(3*x3+5*x2-4x-4) : (x-1)=3x2+8x+4 -----to mi wyszło po podzieleniu tego wielomianu
przez dwumian i policzyłam Δ=16
x1= -2/3 x2=-2 i co z tym teraz zdobić?
2 sty 20:13
Eta:
No ! ładnie policzyłas!
teraz rozkład to
3x
2 +8x +4= 3( x+2)(x+2/3)
cały w(x) = 3(x+2)(x+2/3)(x-1) i tyle
2 sty 20:30
zofi: dziękuje za pomoc
2 sty 20:34
zofi: a jeszcze mam pytanie skąd ta 3 się wzieła przed tymi nawiasami? 3( x+2)(x+2/3)
2 sty 20:43
2 sty 20:50
Eta:
Bo y = a(x-x1)(x -x2) a u nas a= 3
bo miałaś 3x2 +8x +4 czyli a=3
2 sty 21:03
zofi: łłłłłłłłaaaaaaa faktycznie..ja zawsze zapomine o tym a;[;[;[
2 sty 21:05