domi: Tego Tu Jeszcze Nie Było



obliczyć pochodną logarytmu naturalnego funkcji:
1. y = x
2
2. y = x
sinx
3. y = x
sin2x
4. y = cosx
sinx
5. y = ln
3x
2
6. y = ln
2(x+1)
x
i może do niektórych przykładów jakieś wytłumaczenia, dlaczego akurat tak to się robi?
2 sty 13:38
mogę się mylić: 1. y=x2/*ln
lny= lnx2
lny= 2lnx/ z tego pochodna
1/y*y'= 2/x / *y
y'= x2(2/x)
2 sty 13:50
anmario:
Nr 3
y=x
sinx
Obie strony należy zlogarytmować
lny=ln[x
sinx]
Obliczyć y
y=e
lnxsinx
I policzyć pochodną
y'=[e
lnxsinx]'
co jest już do policzenia chyba, nie? A tak nawiasem to to już było (nie te konkretne
przykłady, ale pochodne tego typu), pozdrawiam
2 sty 13:58
anmario: Poprawka, nie doczytałem polecenia
y=xsinx
Zatem trzeba policzyć pochodną z:
y=ln(xsinx)
więc y'=[1/(xsinx)]*[xsinx]'
A [xsinx]' to już jak poprzednio
2 sty 14:15
anmario: W pierwszym jest y=x2 więc trzeba policzyć pochodną z y=lnx2 więc:
y'=1/x2*2x=2/x
2 sty 14:18
humanista-matematyk: do 3
Można zrobić podobnie jak anmario Ci pokazał, ale możesz też rozwiązać w ten sposób:
y=x2sinx/*ln
lny= sinx*ln*x/'
2 sty 17:00
humanista-matematyk: Z tego obliczasz pochodną i tak dalej. Nie masz tu żadnych funkcji złożonych, więc robisz
według wzorów na pochodną i mnożenie pochodnych. Pamiętaj sinx i lnx traktujesz tutaj
osobno, to nie jest jedno wyrażenie. Pozdrawiam humanista-matematyk.
2 sty 17:05
Ryszard: spadajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj !
7 sty 15:27