witek: potrzebuje pomocy

Bok rombu ma długość 6 cm a kąt rozwarty ma miarę 120 stopni. Oblicz długość przekątnych
tego rombu
2 sty 20:17
adm: Po narysowaniu tego rombu zauważam, że kąty to: 1200, 1200, 600, 600. Jedna z
przekątnych (nazwijmy ją "e") dzieli romb na dwa trójkąty równoboczne o boku długości
e=a=6cm (wynika to z tego, że wszystkie kąt są tej samej miary czyli po 600) Aby
obliczyć długość wysokości tego trójkąta będącą równocześnie połową długości drugiej
przekątnej (f) mogę zastosować wzór 0,5f=h=a√3/2=3√3 ⇒f=6√3
zgadza się?
2 sty 20:31