Haushinka: 
PROSZE POMOZCIE MI W TYCH ZADANIACH
1.Ułóż trzy różne równania trzeciego stopnia dla których liczba -5 jest jedynym
pierwiastkiem
2.Oblicz na ile różnych sposobów można ustawić w szereg 18 osób tak, aby wybrane 2 osoby
były oddzielone od siebie trzema innymi osobami.
Prosze wytlumaczcie mi jak to sie robi przy okazji bo odp mam ale nie wiem skad sie wzial
ten wynik...
3.W okrąg o promieniu 2,5 wpisano trapez o ramieniu długości 3 tak ze jedna z podstaw
jest
jednoczesnie srednicą tego okręgu. Oblicz pole trapezu.
4.Na odcinku AB dlugości 10 obrano punkt M. Na odcinku AM zbudowano prostokąt o bokach
w
stosunku 1:2 tak, ze dluzszy z nich lezy na odcinku AB. Na odcnku BM zbudowano kwadrat.
W jakiej odległości od punktu A nalezy punkt M, aby suma pól prostokąta i kwadratu była
najmnijesza?
(nie chodzi mi o rysunek bo wiem ze sie tu nie da (wiem jak ma on wygladac) tylko o
obliczenia)
2 sty 15:25
Basia: 2.
wybierasz osoby A i B
A na 1 to B na 4
A na 2 to B na 5
.......................
A na 15 to B na 18
czyli 15 możliwości
może być też odwrotnie czyli znowu 15 możliwości
razem 30
pozostałe 16 osób dowolnie czyli na 16! sposobów
czyli n=30*16!
3 sty 10:09
Basia:
3.W okrąg o promieniu 2,5 wpisano trapez o ramieniu długości 3 tak ze jedna z podstaw
jest jednoczesnie srednicą tego okręgu. Oblicz pole trapezu.
narysuj to sobie
trapez wpisany w okrąg jest równoramienny
czyli po wyprowadzeniu wysokości z D, którą oznaczamy DD1 mamy
tr.AD1D jest prostokatny
AD1=(a-b)/2 gdzie a i b podstawy trapezu i a=2r=5
DD1=h wysokość trapezu
AD=3
[(5-b)/2]2+h2 = 32=9
---------------------------------------
dorysuj odcinek OD O - środek okręgu
tr. OD1D też jest prostokatny
OD1=b/2
DD1=h
OD=r=2,5
(b/2)2+h2=(2,5)2=6,25
----------------------------------
czyli:
h2=9-(5-b)2/4 /*4
h2=6,25-b2/4 /*4
4h2=36-(5-b)2
4h2=25-b2
36-(25-10b+b2)=25-b2
11+10b-b2=25-b2
10b=15
b=15/10=3/2
teraz wystarczy obliczyć h i podstawić do wzoru na pole trapezu
3 sty 10:28
Basia:
4.
odcinek AM=x BM=10-x
prostokat ma wówczas boki x i x/2
0<x<10
P1=x2/2
P2=(10-x)2
f(x)=x2/2+(10-x)2
f(x)=x2/2+100-2x+x2
f(x)=3x2/2 -2x +100
potrafisz znaleźć minimyum tej funkcji ?
3 sty 10:34
Haushinka: niebardzo
3 sty 11:50
Basia:
to jest funkcja kwadratowa; wykresem jest parabola; ramiona do góry bo a=3/2 > 0
najmniejszą wartość wskazuje wierzchołek paraboli czyli
xmin=p=-b/2a
ymin=q=-Δ/4a
pod warunkiem, że p∈(0,10)
Δ = b2 - 4ac
to już chyba potrafisz policzyć ?
3 sty 12:27
Haushinka: yhy dzieki wielkie
3 sty 13:04