ania9721: cześć potrzebuje pomocy .Oblicz sumę 13początkowych wyrazów ciągu an=2(n-1)+4
2 sty 18:29
Eta:
a1= 2(1-1) +4 = 4
a2= 2*1+4= 6
a3= 2*2 +4 = 8 czyli ciąg arytm gdzie a1=4 r=2
S13= (a1 +a13 ) /2* 13
a1= 4 a13= a1 +12*r= 4+12*2 = 28
to S13= ( 4 +28) /2 *13 = 16*13= 208
2 sty 18:34
Basia:
an=2n+2
wykaż, że to jest (bo jest) ciąg arytmetyczny i zastosuj wzór na Sn dla n=13
potrafisz?
2 sty 18:35
ania9721: serdecznie dziękuje
2 sty 18:38
ania9721: mam za Sn podstawić S13
2 sty 18:48
ania9721: Eta czy możesz mi napisać w jaki sposób r=2 bo nie mogę tego zrozumieć
2 sty 19:02
Basia:
an+1 - an=r
zapisz an+1 i wykonaj odejmowanie
2 sty 19:04
ania9721: dzięki smacznej kolacji
2 sty 19:06
Eta:
No bo masz kilka poczatkowych wyrazów ciągu
4,6,8,10,.....
6-4=2 i 8-6=2 i 10 -8= 2 czyli r=2
bo r= a2 - a1 = a3 - a2 itd
wystarczy mieć trzy poczatkowe wyrazy by to wykazać i wyliczyć r
każdy następny wyraz wzrasta o 2 czyli różnica r=2
2 sty 19:07
Eta:
Basia ! czy zjesz spokojnie kolację ?

smacznego!
2 sty 19:08
ania9721: Trzymajcie jutro kciuki,dziękuje za poświęcony mi czas ,Ania9721
2 sty 23:32