PoMoCy: Oblicz:
lim √n4-1+√n4+2/√n4-n3+10
lim √n6+1+√4n6-1/√n6-n3+7
przy lim jest n, ktore dazy do nieskonczonosci
2 sty 14:26
Basia:
w pierwszym licznik i mianownik dzielimy przez n2=√n4 i mamy
√1-1/n4+√1+2/n4 √1-0+√1+0 1+1
lim ------------------------------- = ---------------------- = ---------- =2
n→+∞ √1-1/n4+7/n4 √1-0+0 1
w drugim tak samo tylko dzielimy przez n3=√n6
spróbujesz sam? (sama)?
2 sty 14:44
anmario:
√n4-1+ √n4+2
lim --------------------------- =
n→∞ √n4-n3+10
[√n4-1+ √n4+2 ]/√n4
= lim --------------------------------------- =
n→∞ √n4-n3+10/√n4
√n4-1/√n4+ √n4+2/√n4
= lim --------------------------------------- =
n→∞ √n4-n3+10/√n4
√(n4-1)/n4+ √(n4+2)/n4
= lim --------------------------------------- =
n→∞ √n4/n4-n3/n4+1/n4
√(n4/n4-1/n4+ √(n4/n4+2/n4
= lim --------------------------------------- =
n→∞ √n4/n4-n3/n4+1/n4
√(1-1/n4+ √(1+2/n4
= lim --------------------------------------- = 2
n→∞ √1-1/n+1/n4
2 sty 14:56
BMM: Dzieki wielkie dla Was za pomoc
2 sty 15:49