MARKO: a) 4(2+3y)2+(4y-5)(4y+5)-3(y-4)2
b) (y+2)3-(2y+3)3-(y+4)2+4(y-2)(y+2)
2 sty 22:01
Eta:
Trzeba zapoznać sie z wzorami i je zapamietac
( bedą potrzebne w dalszej nauce też!
1/ (a +b)2 = a2 +2ab +b2
2/ (a - b)2 = a2 - 2ab +b2
3/ (a +b)(a - b)= a2 - b2
4/ (a +b)3= a3 +3a2b + 3 a b2 +b3
5/ (a - b)3 = a3 - 3a2 b +3ab2 - b3
teraz tak!
zgodnie z pierwszym wzorem!
np; (2 +3y)2 = 22 +2*2*3y +(3y)2= 4 + 12y +9y2
zgodnie z trzecim wz.
(4y - 5)(4y+5)= (4y)2 - 52 = 16y2 - 25
zgodnie z drugim wz.
(y- 4)2 = y2 -2*(-4)*y +(-4)2= y2 +8y +16
podstawić do wyrażenia
i pierwsze pomnozyć przez 4 a trzecie przez - 3
i tu pamiętać że zmieniamy
znaki w nawiasie na przeciwne bo jest * (- 3)
Drugie zad proszę popróbowac samodzielnie!
Moge sprawdzić wynik ! OK?
Powodzenia!
2 sty 22:19
MARKO: a wpierwszym ma byc taki wynik 39+72y+55y2
2 sty 22:36
MARKO: zad b0 czy dobry wynik 120+y2
2 sty 22:51
nocek: Marko!
w pierwszym: wynik
4(4+12y +9y2) +16y2 - 25 - 3(y2 -8y +16)=
= 16 +48y +36y2 +16y2 - 25 - 3y2 +24y - 48=
= 49y2 +72y - 57
w 2/ - 7y3 - 27y2 - 50y -51
3 sty 01:12
MARKO: to drugie tyle próbowałem i nie wychodzi mi ten wynik może jakby ktos rozwiązał to bym
sobie sprawdził gdzie robiłem błąd
3 sty 15:07
ćma:
więc tak!
y3 +6y2+12y +8 -( 8y3 +36y2 +54y +27)-(y2 +8y +16)+
+4(y2 - 4)= y3 +6y2 +12y +8 - 8y3 - 36y2 - 54y -27 -y2 -8y -16+
+4y2 - 16= - 7y3 - 27y2 - 50y - 51
4 sty 00:08
MARKO: dziekuje bardzop teraz wiem gdzie robiłem błędy
4 sty 11:54