ewka: potrzebuję pomocy
1_
f(x)= x+4, x∈{-5,-4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4,5} f(x)= 2 x +3,x∈(-10,6 )
do każdej z funkcji podaj ; dziedzinę i zbiór wartości
miejsca zerowe
przedziały monotoniczności
wartośc największą i najmniejszą ( o ile istnieją )
przedziały w których funkcja przyjmuje wartosci dodatnie i ujemne
z góry bardzo dziękuję
2 sty 16:54
2 sty 18:18
Basia:
1. dziedzinę masz już wypisaną
f(x)=x+4
czyli f(-5)=-5+4=-1
f(-4)=-4+4=0
f(-3)=-3+4=1 itd.
ZW= {-1,0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
f(-4)=0 i to x0=-4 jest jedynym miejscem zerowym
funkcja jest rosnąca
f(-5)=-1 w.min
f(5)=9 w.max
ujemna tylko dla x=-1
0 tylko dla x=-4
dodatnia dla x=-3,-2,......5
2 sty 18:26
Basia:
f(x)= 0,5x +3 x∈(-10,6 ) bo 1/2=0,5
funkcja liniowa
a=1/2>0 czyli funkcja rosnąca
nie ma ani minimalnej, ani maksymalnej wartości bo jest określona na przedziale otwartym
0,5x+3=0
0,5x=-3 /*2
x=-6
miejsce zerowe
czyli
x∈(-10;-6) ⇒ f(x)<0
x=-6 ⇒ f(x)=0
x∈(-6;6) ⇒ f(x)>0
jeśli tego nie widzisz po prostu narysuj wykres i wszystko będzie jasne
2 sty 18:30
ewka: Basiu jesteś kochana bardzo Ci dziękuję
3 sty 00:25