Łukasz obliczyć pochodną funkcji: y=sin
3√x oraz y=sin5/x i więcej o nic głowy nie zawracam

, proszę o pomoc
2 sty 14:18
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: y=sin5/x y'= -5/x
2*cos5/x tyle będzie chyba wynosił wynik drugiej pochodnej, a pierwszą
jak obliczyć

y=sin
3√x ?
2 sty 14:25
anmario:
y=[sin3√x]'=[cos3√x]*[3√x]'=[cos3√x]*2/3x-1/3
[sin(5/x)]'=cos(5/x)*[-5/x2]
2 sty 14:28
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: dziękuje
2 sty 14:29
anmario:
3√x=x1/3, popraw mój błąd, widzę, że wiesz jak, ja źle przekształciłem w pamięci,
ale wszystko tego typu robi się identyczne
2 sty 14:30
Eta:
Sprawdzasz mnie? czy chcesz siebie sprawdzić

1/ y= sin u gdzie u=
3√x D : x≥0
więc y
' = cos
3√x * ( 1/ 3
3√x2 D
' ; x >0
2/ y = sin(5/x) D=D
' : R- {0}
y
' = cos5/x * (-5/x
2)
- 5 cos(5/x)
y
' = ----------------
x
2
2 sty 14:31
Eta:
Witam Anmario!
Byłeś szybszy o 2min. ( ale u mnie nie ma błędu
2 sty 14:34
anmario:
2 sty 14:43
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: zauważyłem błąd

anmario
2 sty 14:55
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: y=ctg1/
√x jeszcze to nie daje mi spokoju
2 sty 14:55
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: czy to bedzie tak : y'=-1/2x(do potęgi minus trzy drugie)-3/2*1/-sin21/√x
2 sty 14:59
Eta:
y = ctg(1/√x) D; x>0
y' = - 1/(sin2(1/√x) *( x-1/2)'
y' = - 1/(sin2(1/√x) * [ -1/2(x√x)]
1
y' = ------------------------ D' = D
2x* sin2(1/√x)*√x
2 sty 15:05
anmario:
[ctg(1/√x)]'=[-1/sin2(1/√x)]*[1/√x]'=[-1/2]*x-3/2*[-1/sin2(1/√x)]
2 sty 15:06
Łukasz obliczyć pochodną funkcji: czyli dobrze mialem, dzieki
2 sty 15:07