Ania: W trójkącie prostokątnym dane są przypr. a i r okręgu wpisanego w ten trójkąt. Oblicz
resztę boków. POMOCY
2 sty 17:02
Ewe: mam ten sam problem

czekam, aż KTÓREŚ z was napisze. Potrzebujemy z Anią pomocy
2 sty 17:35
Efka: i jeszcze ja! xD to samo zadanie
2 sty 18:39
Eta:
a2 +b2 =c2
a*b
r= ---------- rozaiązać ten układ równań
a +b +c gdzie a i r -- dane obliczyć b i c
2 sty 18:43
Efka: a skąd ten układ się bierze?
2 sty 18:49
Ewe: dobre pytanie...
2 sty 19:23
Eta:
Bo trójkat prostokatny! czyli tw. Pitagorasa --- pierwsze równ.
drugie
bo wzór na promień okręgu wpisanego
r= PΔ/ połowe obwodu
P= 1/2 *a*b i (a+b+c)/2 dwójki sie skrócą
i zostaje drugie równanie
a*b
r= -------------
a +b +c juz wiesz?
2 sty 19:31
Ewe: myślę, że w równaniu na r, w liczniku powinno być 2*a*b...
2 sty 19:31
Efka: mógłby ktoś rozwiązać to zadanie? bo mi nie wychodzi
3 sty 19:37
Basia:
wszystko co Eta napisała jest ok. Ewe w liczniku 1/2 i w mianowniku 1/2 więc się skrócą.
tylko rozwiązanie tego układu to dość paskudna sprawa
jeżeli narysujesz sobie ten trójkat i okrąg wpisany z promieniami do punktów styczności
zobaczysz, że "przy kącie prostym" powstał kwadrat o boku r, a przy ostrych deltoidy
oznacz ich boki x i y
wtedy widać, że x+y=c
x+r=a
x=a-r
y+r=b
y=b-r
a+b-2r=c
a2+b2=c2
ten układ powinno być łatwiej rozwiązać
b=c-a+2r
a2+(c-a+2r)2 = c2
a2 + (c-a)2 +4r(c-a) + 4r2 - c2 = 0
a2 + c2 -2ac +a2 + 4rc - 4ra +4r2 -c2 =0
2a2 - 4ra + 4r2 +c(4r-2a) =0
2 ( a2-2ar+2r2+ c(2r-a) ) =0
c(2r-a) = -a2+2ar-2r2
1. a=2r to c*0 = -4r2+4r2-2r2 0=-2r2 r=0 niemozliwe
2. a#2r
c=( -a2+2ar-2r2) / (2r-a)
b=c-a+2r
podstawić za c i wyliczyć
sprawdź czy się w rachunkach nie pomyliłam, bo jakoś mi się to dzisiaj zdarza
3 sty 21:21
Eta:
Nowłaśnie ! paskudztwo!
W jakim celu takie zadanka ktoś tworzY? ...
nie raz sie nad tym zastanawiam!
podobne dziwactwa mi wychodzily! myslałam,że cos nie tak liczę?
Ok! ma rozwiazane! ....
3 sty 21:37
Basia:
nie wiem czy to było dobrze napisane; pamietam takie zadanie ale dana była
przeciwprostokatna, wtedy liczy się łatwo z tych równań, które napisałam
3 sty 21:48