Anna: Uzasadnij, że nie istnieje trójkąt prostokatny, w ktorym przeciwprostokątna ma dlugość
24, a kąty ostre α i β sa takie, że cosα= 3/4 i tgβ= 4/3
2 sty 20:04
adm: a2+b2=242
a2+b2=576
b 3
--- = --- ⇒b=3/4c=18
c 4
b 3
--- = --- ⇒a=4/3b=24
a 4
242+182=576
576+324≠576⇒ nie istnieje taki trójkąt prostokątny
zgadza się czy się machnęłam w liczeniu?
2 sty 20:43
Eta:
Zgadza się! juz to z Basią liczyłysmy

I nie wiem po co nastepny raz włascicielka postu to podaje?
Pewnie chce nam zapewnić "pracę"
Pozdrawiam w Nowym Roku!
2 sty 20:50
adm: nie zauważyłam

ale chciałam pomóc. też pozdrawiam
2 sty 20:58