matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.4.2009
Zadania
Odp.
8
gwiazdka:
czy jest aktywna(NY) któryś z naszych Geniuszy matematycznych na chwilę obecna
?
19
Onaa:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym promień okręgu opisanego na podstawie jest równy 6 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeśli przekątna
7
Uczniowie:
Skąd macie zadanie z "Matematyka − Matura 2009" Marzena Orlińska
1
Awexxx:
Dany jest trójmian kwadratowy f(x)=ax2+bx+18. Wiedząc, że miejscami zerowymi trójmianu są liczby 3 oraz −2, podaj wartości parametru a i b.
5
Kamil0s:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o podstawach długości 8 i 2 oraz wysokości równej 3. Oblicz objętość graniastosłupa wiedząc że jego przekątna ma
7
Uczniowie:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,..... 2009} wylosowano jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna przez 3 lub przez 7.
1
ila:
Basia możesz pomóc w moim zadaniu?
9
Uczniowie:
Darek miał w I semestrze z matematyki oceny: 2, 2, 4, 4, 5, 3, 3. a) Oblicz średnią arytmetyczną tych ocen z dokładnością do 0,10.
17
kaczor:
dla jakiej wartości parametru a równanie: 3sinx+sin(x−π)=a+1 ma w przedziale <0,2π> dokładnie 2 rozwiązania?
1
Awexxx:
Dany jest trójmian kwadratowy f(x)=ax
2
+bx+18. Wiedząc, że miejscami zerowymi trójmianu są liczby 3 oraz −2, podaj wartości parametru a i b
1
ila:
W stożku tworząca długość 10cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30. Oblicz V?
4
ila:
Czy ktoś znajdzie chwilę na takie zadanie.
1
magda:
usypany zostal ze sniegu stożek o wysokości 1,2m i średnicy 1,8 m ile kulek o średnicy 60 cm można ulepić z tego śniegu
5
Młoda:
rozwiąż równanie
5
Viper:
Kto mi pomoże zrobić zadanie! W urnie są kule białe, czarne i zielone. Wiadomo, że jest trzy razy więcej kul białych
3
Weronika:
Cześć wam
! Mam w szkole taki dział Permutacje bez powtórzeń.Nauczyciel dał nam dwa przyłady, ale nie mam pojęcia jak je rozwiązać prosiłabym o pomoc
!
3
Awexxx:
−2x
3
+ 4x
2
+ x − 2 = 0
3
Borunik:
Rzucono dwa razy kostką sześcienną do gry. oblicz prawdopodobieństwo, że dwa razy wypadła parzysta liczba oczek lub suma oczek na obu kostkach wyniosła 8.
10
jasio:
Dla jakiego parametru P iloczyn miejsc zerowych funkcji f(x)=x
2
+3x−p
2
+2p jest równy mniejszemu pierwiastkowi równania (3−
x
2
)(2x−p)=0
4
Monika:
log
1
3
(3x+1) + log
1
3
(x+9)=−2
8
Łukasz:
Może ktoś sprawdzić czy dobrze jest zrobione: zad. Z talii 52−kartowej losujemy jedną kartę. Sprawdź czy zdarzenia A i B są
6
Kamil0s:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 10 i 12. Dłuższa przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45°.
4
Monika:
rozwiązać graficznie:
1
log
1
2
x >
x − 2
2
1
codik:
uzasadnij że: 1 iloczyn liczby wymiernej i liczby niewymiernej jest liczba niewymierna
32
kaczor:
Jak to narysować: 3sinx−cosx−1?
1
Kaśka:
w ciagu geometrycznym a2=3 a6=48 wyznacz wzor ogolny ciagu
7
Monika:
log
2
(11−x
2
)=2
2
devil:
mam sprawdzic jaki to układ x+y=1
11
Monika:
1) y=log
15−2x
(3x+8)
1
Kaśka:
wciagu arytmetycznym a1=−4 a7=26 wyznacz wzor ogolny ciagu i obilicz a30
11
Zuźka;(:
Wszystkie krawędzie graniastosłupa trójkątnego zwiększono 4krotnie.Pole powierzchni całkowitej zwiększyło sie..?
3
syllabi:
Wykaż, że jeśli α i β są kątami równoległoboku, to sin
2
(1/2α) + sin
2
(1/2β) = 1
8
PANszczePAN:
Zapisz w postaci iloczynowej: a) y=3x
2
+6x−7
2
doka:
Dany jest trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych długości 6 cm. Oblicz pole trójkąta jeżeli :
4
zuzka:
Dzieci usypały ze sniegu stożek o wysokości 1,2m i średnicy 1,8 m ile kulek o średnicy 60 cm można ulepić z tego śniegu.
6
Seba:
Wyznacz ciąg geometryczny jeśli:
a
2
+a
3
=−6, a
4
+a
5
=−24
2
Buko:
Pomocy... Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi
8
Candy:
Trzy liczby,
których suma wynosi 78,
a iloczyn liczb skrajnych
jest równy 595 tworzą rosnący ciąg arytmetyczny.
Znajdź te liczby
6
gustaf:
Jaką liczbę należy dopisać do zestawu liczb 4,8,10,12, aby otrzymany zestaw pięciu liczb miał odchylenie standardowe równe 4 ?
2
gustaf:
Średnia arytmetyczna sześciu liczb jest równa 167. Pięć z nich ma średnią arytmetyczną 164. Wyznacz szóstą liczbę.
3
zielarz z mordoru:
jak rozwiązać układ z jedną nie wiadomą?
25
PinkBunny:
Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x)=8x
3
−36x
2
+46x−15
2
Ania:
Jeden z boków prostokąta jest o 3 cm dłuższy a drugi o 1 dm krótszy od boku pewnego kwadratu.Pole prostokąta jest o 170 cm
2
mniejsze od pola kwadratu.Oblicz obwód tego
6
Shinger:
1.Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n
) tzn. znajdź a
1
i r, jeśli: a
3
+a
8
=50 i a
3
*a
8
=525
19
jakeee:
Dolna podstawa trapezu równoramiennego jest równa 50. Ile powinien mieć kąt przy podstawie dolnej, by podstawa górna wyniosła 20?
3
Ania:
Jeden z boków prostokąta jest o 3 cm dłuższy a drugi o 1 dm krótszy od boku pewnego kwadratu.Pole prostokąta jest o 170 cm
2
mniejsze od pola kwadratu.Oblicz obwód tego
4
zuzza:
Oblicz sumę wszystkich liczb podzielnych przez 3 które spełniają nierówność log
2
2n+log
4
4n+log
8
8n<14
2
Michuuuu:
Gmina postanowiła obsadzić aleję jarzębiną. Jeżeli na każdych 5m posadzić 2 jarzębiny to zostanie 80 drzewek. Jeśli posadzić na tym samym odcinku po 3 jarzębiny to zabraknie 40
2
zielarz z mordoru:
mam 2 zadania
6
Bartek:
Witam ! proszę o rozwiązanie zadanka ... W równoległoboku, w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego, kąt ostry ma
2
zośka:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań nierówności (2m)/(3−x)>1 jest przedział (3,7).
13
Maniek:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 6 cm, kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 60 stopni
6
zośka:
jak rozwiązać cos4α=1 dla α=<−2π,0> ?
3
Łukasz:
zad.1 W pierwszej urnie są 2 kule białe i 3 czarne, a wdrugiej urnie 3 białe i 5 czarnych. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadnie co najmniej pięć oczek, to losujemy kulę
5
13LateK:
kolejne mam^^
1
basia:
f(x) = log x2 − 3 (x2 +2x+3)
1
toska:
oblicz liczbę 0,2% mniejsza od 70
3
zielarz z mordoru:
pilne:(
1
Safa:
W ciągu arytmetycznym a
6
=2 i a
1
9=15 a) wyznacz ciąg
2
tony:):
znajdź objętość walca wpisanego w graniastosłup sześciokątny prawidłowy, którego wszystkie krawędzie są równe "a"
3
Włoch:
Witam nie mogę sobie z 1 zadaniem: Oblicz wyrazy a1 i a10 oraz sumę S10 ciągu arytmetycznego (an)
1
tony:):
przekątna przekroju osiowego walca wynosi 720π cm. a obwódjego przekroju osiowego jest równy 80cm. Oblicz obj. tego walca
10
13LateK:
as oto drugie ale to juz wogóle Koniec jest...
2
13LateK:
Witam oto pierwsze zadanie w którym wiem o co chodzi ale nie wiem jak to zrobić.
24
maly1111:
3x + 2y=4 3x=2−2y
3
kasiunia22022:
xdo potęgi trzeciej minus 1000 pomoże mi to ktoś rozłożyć na czynniki
4
wiola:
jak obliczyć pole czworokąt
wierzchołki to W1= (−1;9) W2= (1;3) Δ1 36 Δ2 = −6
4
gukvizo:
Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540km. Pociąg jadący z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do
1
;]:
∫(x) = x
2
−6x+8
133
ja:
mam do zrobieni zadnie kto pomoże
1
kaczor:
Uzasadnij, że leżeli liczby: log
a
k, log
b
k, log
c
k (gdzie: a,b,c,k≠1 oraz a,b,c,k>0) tworzą ciąg geometryczny, to liczba log
b
a jest odwrotnością liczby log
b
c
10
Lady_C:
3n
2
−2n−12
Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
n∈N+ są liczbami naturalnymi?
n
5
codeine:
WITAM POTRZEBUJE PILNEJ POMOCY:(
10
Ola:
Zbiorem wartości funkcji f(x)= −2(x+1)
2
+1 jest zbiór a) <1;+
∞
)
4
Magda:
Wykonaj działanie x−7 x
2
+2 2x
2
−3x+7
5
gukvizo:
rozwiąż równanie:
x +3
(5−x)(x+2)
12
Lady_C:
n
2
−12n+20
Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
, n∈N+ są mniejsze od zera?
3n−14
1
kola:
pomozcie znajdz liczbe ktorej przyblizenie wynosi 20 wiedzac ze jest to przyblizenie z niedomiarem
6
Geber:
oblicz granice jednostronne funkcji a) f(x)=sgn(x2−1), x=0
5
gukvizo:
Ile jest równa liczba log36 ?
7
BlackGirl:
Zad.1 Obwód prostokąta jest równy 14 cm, a długości boków nierównoległych wyrażają się
4
Edek:
:::rysunek::: Na rysunku podano pola trzech trójkątów. Podaj pola czwartego i piątego tzn.
2
pinezka:
zaokrąglij liczbę 515,45 do jednosci. Oblicz błąd bezwzględny tego przyblizenia
2
kasia:
dany jest zbiór { 0,1,2,3,4 }. Wylosowano 3 razy po jednej liczbie ze zwracaniem i w kolejności losowania zapisano jako współczynniki a,b,c funkcji y=ax
2
+bx+c. Oblicz
20
majkel:
Dany jest ciąg arytmetyczny a
n
, w którym
2
148:
oblicz: sinπ + cos2,5π + cos3π + sin3,5π =
13
majkel:
(x
4/9
− x
2/9
)(x
8/9
+ x
2/3
+ x
4/9
). Liczba 'a' jest równa wartosci tego wyrażenia dla x =
4
√
27
25
Ania:
wykresem funkcji f(x)=x
2
+bx+c jest parabola o wierzchołku w puncie W. Wyznacz współczynniki b i c oraz zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
32
M.:
w graniastoslupie prawidlowym trojkatnym pole powierzchni bocznej rowne jest sumie pol obu podstaw. oblicz wartosc cos kata nachylenia przekatnej sciany bocznej do sasiedniej
36
janek:
:::rysunek::: Na rysunku obok przedstawiomo trapez wpisany w okrąg..jaki jest obwód tego trapezu
27
Magda:
ponownie ja Muszę rozszerzyć ułamki tak aby otrzymać wyrażenia o podanych mianownikach
13
Magda:
Skróć ułamek
9
Coma13:
dany jest okrąg o r=5 i S=(0,0) oraz funkcja f(x) = 2x
2
+ mx + 1 wyznacz parametr "m" tak aby figura ograniczona wykresami okręgu i paraboli miała pole
16
Maciej:
zwijając prostokąt o bokach 9 i 16π mozna utworzyc powierzchnie boczną walca o wysokości 9 lub 16π. który z tych walców ma większą objetośc?