objętość graniastosłupa
Kamil0s: Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o podstawach długości 8 i 2
oraz wysokości równej 3. Oblicz objętość graniastosłupa wiedząc że jego przekątna ma
długość 5√2
14 kwi 22:37
Onaa:

D− przekatna graniastosłupa= 5√2
d− przekatna podstawy
dolna podstawa=8
gorna=2=y
2x+2=8
2x=6 \:2
x=3
y+x= 2+3=5
h−wysokosc podstawy=3
3
2 + 5
2= d
2
9+25= d
2
d
2= 34
d=
√34
H
2+ d
2= D
2
H
2= 50− 34
H
2=16
H=4
V= Pp x H
Pp= 15
V= 15 x 4= 60 [cm
3]
14 kwi 23:34
Eta: Podpowiadam
14 kwi 23:34
Eta: Oooooo, ale mam pecha

14 kwi 23:35
Kamil0s: dziękuję za rozwiązanie

identycznie mi wyszło

heh
15 kwi 00:10
Basia: Kamilu jeśli masz policzone zadanko, podaj wyniki i poproś o sprawdzenie.
Szkoda czasu na pisanie całego rozwiązania, jeśli jest dobrze.
15 kwi 00:13